Muziek downloaden

By | maart 8, 2014

De tijd van Lp’s, cassettebandjes en Cd’s is tegenwoordig nagenoeg voorbij. Met de toegang tot het internet hebben wij de wereld van de muziek aan onze voeten liggen. Door sites zoals YouTube kunnen we online muziek luisteren, en downloaden gaat nu ook erg gemakkelijk. Veel mensen downloaden illegaal muziek, maar legaal muziek downloaden is ook erg in trek geraakt. In dit artikel worden de twee fenomenen naast elkaar gelegd. Welke steunt u?

Legaal muziek downloaden

Omdat veel platenmaatschappijen het legaal downloaden van muziek aanmoedigen, zijn er tegenwoordig veel manieren om legaal muziek te verkrijgen. Dit gaat vaak wel tegen betaling. De voordelen van het legaal downloaden van muziek zijn onder andere dat men artiesten en producenten betaalt voor het werk dat ze verricht hebben en dat de kans op een virus nihil is. Veel websites bieden tegenwoordig een optie aan om legaal een nummer te downloaden. Betaling gaat dan via internetbankieren. Ook zijn er programma’s zoals iTunes waar u per nummer een klein bedrag betaalt. Tegenwoordig is ook Spotify erg populair; tegen een klein bedrag per maand kunt u elk nummer dat u wilt legaal downloaden.

Illegaal muziek downloaden

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die via websites die zogenaamde ‘torrents’ verschaffen aan hun muziek komen. Ook worden er vaak filesharing programma’s gebruikt, zoals Limewire, Frostwire, Bearshare en vroeger bijvoorbeeld Napster en Kazaa. Dit mag niet altijd, maar de mensen die dit doen hebben naar eigen zeggen genoeg redenen om illegaal muziek te downloaden. Zo zijn zij van mening dat artiesten door concerten en tv-programma’s toch genoeg verdienen om stinkend rijk te zijn, terwijl de ‘gemiddelde burger’ hard moet werken voor minder salaris. Gratis naar uw favoriete muziek luisteren zou dan geen overbodige luxe moeten zijn. Het is erg gemakkelijk om gratis uw lievelingsalbum van internet te plukken, dus waarom niet?

Illegaal of legaal downloaden?

Nu hebben we het gehad over de verschillende mogelijkheden. Toch vind ik het nodig om nog een kanttekening te plaatsen. Illegaal downloaden is namelijk niet helemaal illegaal. Het feit dat je automatisch ook upload via de meeste programma’s, zorgt ervoor dat het niet mag. Als je alleen aan downloaden doet en nooit iets beschikbaar stelt, overtreed je daarmee geen enkele wet!

Geef een reactie